HR Alert biedt u de essentie van HR-nieuws in België!
Schrijf je in op de nieuwsbriefDe cijfers: 19,9% en 7%
Volgens het nieuwe verslag van de CRB over de loonkloof tussen mannen en vrouwen, lag de niet-gecorrigeerde loonkloof in 2022 op 19.9%. Deze wordt berekend op basis van de bruto-uurlonen. De gecorrigeerde loonkloof, die rekening houdt met arbeidsduur op bruto jaarbasis, lag op 7,0%. Hoewel de neerwaartse trend aanhoudt, blijft deeltijds werk een grote invloed hebben op de reële loonkloof.
Lees meer
- Verslag 2024 over de loonkloof tussen vrouwen en mannen(Centrale Raad voor het Bedrijfsleven)
Mobiliteitsbudget: wat verandert er?
De regering-De Wever plant een hervorming van het mobiliteitsbudget. Werkgevers zouden verplicht worden om het mobiliteitsbudget aan te bieden aan werknemers met (recht op) een bedrijfswagen. Daarnaast zou het systeem opengesteld worden voor alle werknemers. Hoe dit precies vorm krijgt, blijft voorlopig onduidelijk.
Lees meer
- 6 vragen over het mobiliteitsbudget(SD Worx)
De oplossing voor jouw HR-uitdagingen: gratis e-book
Als werkgever sta je voor veel uitdagingen, van stijgende loonkosten tot toenemend absenteïsme en een voortdurende evolutie van de sociale wetgeving. Je wil dus jouw personeelsbeheer optimaliseren en de tevredenheid van jouw werknemers verhogen.
Download ons gratis e-book en zet jouw uitdagingen om in opportuniteiten met de expertise van Securex.
Is de arbeidsmarkt klaar voor de groene transitie?
De Hoge Raad voor de Werkgelegenheid heeft een verslag gepubliceerd over de impact van de klimaattransitie op de arbeidsmarkt. Hoewel groene jobs toenemen, blijven tekorten aan vaardigheden en beperkte arbeidsmobiliteit een uitdaging. Meer STEM-onderwijs, omscholing en sectoroverschrijdende samenwerking zijn nodig om deze verschuiving succesvol te maken.
Lees meer
- De transitie naar een groenere arbeidsmarkt - Februari 2025(Hoge Raad voor de werkgelegenheid)
Een polariserende maatschappij tegengaan begint op de werkplek
In tijden van onzekerheid en economische uitdagingen dreigt polarisatie toe te nemen. Ruim 30 bedrijfsleiders en experts roepen op om de werkplek als verbindende factor te gebruiken. Door samenwerking, dialoog en wederzijds begrip kunnen bedrijven een positieve impact hebben op werknemers en de bredere samenleving.
Lees meer
Ander nieuws van de dag
Deadlines
-
21/02/2025 - 02/03/2025: Staking spoorvakbond OVS (vrt News)
-
23/02/2025 - 28/02/2025: Staking treinbestuurdersvakbond ASTB (vrt News)
-
01/03/2025: Salarisindexering (Federaal Planbureau)
-
01/03/2025: Opleidingsplannen van 2023-2024 indienen bij FOD WASO (Securex)
-
31/03/2025: Tweejaarlijkse analyse gelijke verloning (Liantis)
-
31/03/2025: Jaarverslag van de Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk - dienstjaar 2024 (FOD WASO)
-
31/03/2025: Nationale stakingsdag (vrt News)
Het cijfer: 63
Uit het jaarlijkse pensioenonderzoek van Acerta blijkt dat werknemers in België gemiddeld op 63 jaar en 5 maanden met pensioen gaan. Nooit eerder gingen zoveel werknemers vóór hun 65e met pensioen als in 2024. Vooral in sectoren zoals bouw en transport zwaait een meerderheid vroegtijdig af, terwijl in de zorgsector net langer wordt gewerkt.
Europa wil KMO’s beschermen tegen complexe duurzaamheidsrapportage
De Europese Commissie wil de administratieve lasten voor KMO’s verlichten door duurzaamheidswetgeving (CSRD, CS3D en Taxonomy) te stroomlijnen en het ‘trickle-down’ effect van rapporteringsverplichtingen te beperken. Dit moet KMO’s beschermen tegen excessieve vragenlijsten van grotere ondernemingen in hun waardeketen.
Lees meer
Meertaligheid daalt verder bij bedienden
De professionele taalvaardigheid in België gaat achteruit. Uit een analyse van Bright Plus blijkt dat het niveau van Frans, Engels en Nederlands als tweede taal bij bedienden sinds 2015 gestaag daalt. Toch blijft meertaligheid belangrijk: 81% van de bedienden gebruikt regelmatig een andere taal op het werk, en 11% begrijpt anderstalige collega's onvoldoende.
Lees meer
- Talenkennis van Belgische bedienden blijft afnemen(Bright Plus)
De gezondheid van Belgische werknemers wordt steeds slechter
Uit een analyse van medische onderzoeken door preventiedienst Attentia blijkt dat overgewicht, hoge bloeddruk en een ongezonde levensstijl bij Belgische werknemers blijven toenemen, vooral bij arbeiders. De federale regering wil langdurige afwezigheid aanpakken, maar preventieve gezondheidsmaatregelen op de werkvloer zijn minstens even cruciaal.
Lees meer
Ander nieuws van de dag
-
Flexi-jobs in PC 331: er is een grens vastgesteld (EasyPay Group)
-
Fiscale fiches inkomsten 2024: Belcotax is geopend (Securex)
Ander nieuws van de dag
Het cijfer: 4%
In 2024 maakte slechts 4% van de werknemers ouder dan 58 gebruik van SWT om de arbeidsmarkt te verlaten, vooral arbeiders. Door de recente aanpassing in het federaal regeerakkoord is nieuwe instroom in SWT sinds 31 januari 2025 niet langer mogelijk, met enkele uitzonderingen.
Middellang verzuim sterk gestegen in 2024, vooral bij jongeren
In 2024 ging meer dan 10% van de werkdagen in de privésector verloren door ziekteverzuim, voornamelijk door langere afwezigheden. Het middellang verzuim steeg het sterkst, vooral bij werknemers onder de 40 jaar oud. De federale regering heeft maatregelen aangekondigd om verzuim terug te dringen en de impact op werkgevers en werknemers te beperken.
Lees meer
- 10% werkdagen verloren door ziekte(SD Worx)
Bedrijven zetten in op hogere lonen en flexibiliteit om talent te winnen
Belgische bedrijven blijven optimistisch over aanwervingen in 2025, ondanks de uitdagingen op de arbeidsmarkt, blijkt uit een recent rapport van Robert Half. Ze investeren in hogere startsalarissen, tekenbonussen en meer flexibiliteit om talent aan te trekken. Een sneller en transparanter rekruteringsproces wordt daarnaast cruciaal om geschikte kandidaten te overtuigen.
Lees meer
- Bedrijven willen meer dan ooit betalen voor talent(Robert Half)
Optimaliseer de TCO van flexibel personeel: 4 strategieën
De Total Cost of Ownership (TCO) van flexibele werknemers omvat meer dan enkel loonkosten. Door interne processen te optimaliseren, de juiste tools te integreren, forecasting slim in te zetten en te focussen op retentie en werknemerstevredenheid, kunnen werkgevers hun kosten verlagen en efficiëntie verhogen.
Deadlines
-
21/02/2025 - 02/03/2025: Staking spoorvakbond OVS (vrt News)
-
23/02/2025 - 28/02/2025: Staking treinbestuurdersvakbond ASTB (vrt News)
-
01/03/2025: Salarisindexering (Federaal Planbureau)
-
01/03/2025: Opleidingsplannen van 2023-2024 indienen bij FOD WASO (Securex)
-
31/03/2025: Tweejaarlijkse analyse gelijke verloning (Liantis)
-
31/03/2025: Nationale stakingsdag (vrt News)
Het cijfer: 5,2%
In 2024 koos 5,2% van de werknemers met een (recht op een) bedrijfswagen voor het federaal mobiliteitsbudget, dubbel zoveel als het jaar ervoor. Brusselse werkgevers lopen voorop, terwijl kmo’s het systeem minder snel invoeren. De nieuwe regering plant een bredere uitrol, wat de groei verder kan versnellen.
Lees meer
Stakingsacties en hinder in de komende weken
De komende weken kunnen pendelaars hinder ondervinden door verschillende stakingsacties. Van 21 februari tot 2 maart staakt de OVS-spoorvakbond 9 dagen, terwijl de ASTB van 23 tot 28 februari staakt. Tijdens deze periode wordt er wel een minimale dienstverlening voorzien. Op 31 maart volgt opnieuw een nationale stakingsdag.
Onvoorziene sneeuwval: recht op gewaarborgd dagloon?
Werknemers die door de onvoorziene sneeuwval te laat of niet op het werk geraakten, kunnen onder bepaalde voorwaarden recht hebben op gewaarborgd dagloon. Dit geldt als de vertraging buiten hun wil lag en ze zich normaal naar het werk begaven.
Welzijn op het werk: een investering die loont
Bedrijven die inzetten op welzijn, plukken daar de vruchten van. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een welzijnsgerichte bedrijfscultuur leidt tot minder burn-outs, lager personeelsverloop en tot 12% meer productiviteit. Bovendien presteren bedrijven met hoge welzijnsscores beter op de beurs.
Lees meer
Re-integratie langdurig zieken: nadruk op gedeelde verantwoordelijkheid
Onderstaand artikel van IDEWE gaat dieper in op de maatregelen van de nieuwe Arizona-regering rond de re-integratie van langdurig zieken.Werknemers worden verplicht actiever mee te werken, terwijl werkgevers, artsen en ziekenfondsen nauwer moeten samenwerken. Strengere regels en financiële prikkels moeten zorgen voor een snellere terugkeer naar de arbeidsmarkt.
Economische groei van 1,2 % in 2025 stimuleert jobcreatie
Volgens de vooruitzichten van het Federaal Planbureau zal de Belgische economie in 2025 met 1,2% groeien, wat 24.000 nieuwe banen kan opleveren. De werkgelegenheidsgraad zou stabiel blijven op 72,2%, terwijl de inflatie op 2,8% wordt geraamd. De consumptie van huishoudens zal de voornaamste drijvende kracht blijven, ondanks een gematigde koopkrachtstijging.
Lees meer
Ander nieuws van de dag
Het cijfer: 1.000
In 2024 kozen steeds meer werkgevers voor een collectieve bonus of winstpremie om teamwerk te belonen, met een mediaanbedrag van 1.000 euro bruto per jaar. Vooral kmo's met minder dan 50 werknemers maken gebruik van de winstpremie. De CAO90 loonbonus, die meer administratieve vereisten heeft, is voornamelijk populair bij grotere kmo's.
Lees meer
Meeste bedrijven overwegen hogere maaltijdcheques
Meer dan de helft (53%) van de Belgische bedrijven is bereid de maaltijdcheques te verhogen van 8 naar 12 euro, zoals mogelijk wordt onder het nieuwe regeerakkoord-De Wever. Tegelijk staat 73,4% neutraal of positief tegenover de afbouw van ecocheques. Werkgevers zien hierin een fiscaal voordelig alternatief om koopkracht te ondersteunen.
Lees meer
Vergrijzing versnelt de komende tien jaar
Het Federaal Planbureau verwacht dat België in 2070 12,9 miljoen inwoners zal tellen, met een snellere groei van de oudere bevolkingsgroep dan die op arbeidsleeftijd. Vanaf 2038 zal het natuurlijk saldo (geboorten min sterfgevallen) negatief worden, en zal enkel het internationale migratiesaldo de bevolkingsgroei positief houden.
Lees meer
Mobiliteitsbudget wint terrein bij veertigers en vijftigers
Het mobiliteitsbudget wordt steeds populairder, vooral bij werknemers van 40 tot 50 jaar. In 2024 steeg hun deelname bijna tot het dubbele. Ook het aantal bedrijven dat het aanbiedt, is de voorbije drie jaar meer dan verdubbeld. Toch blijft er onbenut potentieel in deze flexibele verloningsvorm.
Ander nieuws van de dag
Het cijfer 91.717
Voor het eerst sinds december 2022 is het aantal werkzoekenden in Brussel gedaald. Eind januari 2025 telde Actiris 91.717 ingeschreven werkzoekenden, een lichte daling van -0,2% ten opzichte van januari 2024. Opvallend: minder laag- en middengeschoolde werkzoekenden, maar een stijging bij hooggeschoolden (+5,2%).
Lees meer
Algoritmisch management: efficiënter of juist stressvoller?
Steeds meer bedrijven sturen werkprocessen aan met algoritmes. Dit biedt structuur en snelheid, maar kan ook de autonomie en het welzijn van werknemers onder druk zetten. Onderzoek toont aan dat transparantie, betrokken leiders en kritische werknemers essentieel zijn voor een evenwichtige inzet.
Lees meer
- Algoritmes aan het roer in bedrijfsvoering: hoe voelen we ons hierbij?(Tijdschrift voor HRM)
Belangrijkste risico’s op de werkvloer volgens nieuwe EU-enquête
Langdurig zitten, psychosociale risico’s en digitalisering vormen de grootste uitdagingen voor veiligheid en gezondheid op het werk, blijkt uit een nieuwe enquête binnen de EU. Europese bedrijven signaleren vooral fysieke belasting en mentale druk, terwijl digitalisering werkintensiteit verhoogt en grenzen vervaagt.
Gelijke verloning: tijd voor de tweejaarlijkse analyse
Sinds de loonkloofwet van 2012 moeten werkgevers met minstens 50 werknemers elke twee jaar hun verloningsbeleid analyseren en bespreken. Voor ondernemingen met een boekjaar dat het kalenderjaar volgt, is de deadline 31 maart 2025. Andere bedrijven hanteren een deadline binnen drie maanden na hun boekjaarafsluiting. Via onderstaande link kan je de modelformulieren van de FOD WASO downloaden.
Deadlines
-
13/02/2025: Betoging 13 februari: voor openbare diensten en koopkracht (ABVV)
-
01/03/2025: Salarisindexering (Federaal Planbureau)
-
01/03/2025: Opleidingsplannen van 2023-2024 indienen bij FOD WASO (Securex)
-
31/03/2025: Tweejaarlijkse analyse gelijke verloning (Liantis)
Transgender op het werk: medewerkers ondersteunen tijdens de transitie
Werkgevers en HR spelen een belangrijke rol spelen bij het creëren van een genderinclusieve werkplek. Attentia legt uit hoe je de transitie van medewerkers kan ondersteunen en een respectvolle werkomgeving kan waarborgen, onder andere door in gesprek te gaan, ruimte te geven voor vragen en duidelijke richtlijnen te implementeren.
Lees meer
FLA geschrapt
In de vorige nieuwsbrief deelden we SD Worx's overzicht van de maatregelen voor werkgevers uit het Regeerakkoord 2025-2029. Daarin kon je lezen dat de FLA (Federal Learning Account) wordt geschrapt en er een onderzoek naar een minder administratief belastend registratiesysteem komt. Wat de volgende verplichtingen zullen zijn hierrond weten we nog niet, maar het invullen van de FLA kunnen we hierbij alvast uit onze 'Deadlines' halen.
Lees meer
- Federaal regeerakkoord 2025 - 2029(SD Worx)
Ander nieuws van de dag
Deadlines
-
13/02/2025: Betoging 13 februari: voor openbare diensten en koopkracht (ABVV)
-
01/03/2025: Salarisindexering (Federaal Planbureau)
-
01/03/2025: Opleidingsplannen van 2023-2024 indienen bij FOD WASO (Securex)
De cijfers vanaf 1 februari 2025
Door de indexoverschrijding in januari wijzigen vanaf 1 februari 2025 verschillende loongrenzen en bijdragen, zoals:
- Flexi-loon - indexering (RSZ)
- Decava - loonplafonds inhoudingen (RSZ)
- Werkbonus - grensbedragen na indexaanpassing (RSZ)
- Huisarbeiders - aantal arbeidsdagen (RSZ)
- Vlaamse Gemeenschap - overeenkomst alternerende opleiding: indexatie op 1 februari 2025 (Group S)
- Vergoedingen voor nachtarbeid: nieuwe bedragen vanaf 1 februari 2025 (Group S)
5 prioriteiten voor werkgevers in 2025
In 2025 draait het niet alleen om technologie en efficiëntie, maar vooral om menselijkheid. Het trendrapport van Accent beschrijft vijf belangrijke verwachtingen van medewerkers: meer autonomie, aandacht voor mentaal welzijn, een flexibel loonpakket, generatiediversiteit en respect. Werkgevers die hierop inspelen, versterken hun teams en bedrijfscultuur.
Lees meer
Ander nieuws van de dag
-
Aanpassingen van de lonen - februari 2025 (Partena Professional)
-
Dimona en C3.2A kaarten voor de bouwsector (RSZ)
Webinar – Federaal regeerakkoord: wat is de impact op uw bedrijf?
Het Verbond van Belgische ondernemingen organiseert op 5 februari 2025 een gratis webinar over de impact van het nieuwe federale regeerakkoord op bedrijven. Experts analyseren de belangrijkste thema’s zoals arbeidsmarkt, fiscaliteit en competitiviteit, en meer. Inschrijven kan via onderstaande link.
Lees meer
Deadlines
-
13/02/2025: Betoging 13 februari: voor openbare diensten en koopkracht (ABVV)
-
01/03/2025: Salarisindexering (Federaal Planbureau)
-
01/03/2025: Opleidingsplannen van 2023-2024 indienen bij FOD WASO (Securex)
-
01/04/2025: Federal Learning Account: 10 vragen en antwoorden (Securex)
Het cijfer: 0
De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven legt de loonmarge voor 2025 en 2026 vast op 0 procent. Dit betekent dat lonen niet bovenop de index mogen stijgen. De automatische indexering blijft wel behouden, zodat lonen de inflatie volgen. Dit rapport vormt de basis voor het komende loonoverleg.
Lees meer
Federaal regeerakkoord: wat zijn de hervormingen in de arbeidsmarkt?
In de vorige nieuwsbrief bespraken we al wat de supernota van Bart De Wever zou betekenen voor werkgevers. Nu de politieke partijen tot een officieel akkoord zijn gekomen, heeft SD Worx een overzicht gemaakt van de maatregelen die op komst zijn, zoals de beperking van werkloosheidsuitkeringen, flexibeler verlof, meer overuren, lagere loonkosten, studentenarbeid tot 650 uur per jaar, en meer.
Lees meer
- Federaal regeerakkoord 2025 - 2029(SD Worx)
C4 bij verbreking: welke einddatum invullen?
De RVA-instructies over de einddatum op het C4 bij verbreking zorgen voor verwarring, vooral als de werknemer op de dag van verbreking nog werkte. De RVA erkent het probleem en aanvaardt nu de dag van verbreking als einddatum. Een officiële aanpassing van de instructies volgt binnenkort.
Lees meer
Wat er te wachten staat in februari
Februari brengt wijzigingen rond mobiliteit, arbeidsinspecties en regelgeving. De werkgeversbijdrage voor woon-werkverkeer stijgt, er komen flitscontroles in de taxi- en verhuissector en CAO 32bis legt nieuwe verplichtingen op bij bedrijfsovergangen. Daarnaast wordt AI-geletterdheid verplicht voor werknemers.
Lees meer
Ander nieuws van de dag
-
Publicatie van het rapport over de resultaten van het sectoraal overleg in 2023-2024 (FOD WASO)
-
Jaaroverzicht van de Brusselse werkloosheidscijfers (Actiris)
-
Wat betekent het ‘federaal regeerakkoord 2025-2029’ voor de uitzendsector? (EasyPay Group)
-
Verlenging gedoogperiode gebruik ‘Check In and Out at Work’ (EasyPay Group)
Spilindex is overschreden
Met een inflatie van 4,08% in januari en een stijging van de gezondheidsindex tot 131,18 punten is de spilindex (130,67 punten) overschreden. Hierdoor stijgen de lonen in de publieke sector in maart 2025. Vooral energie, voeding en diensten droegen bij aan de inflatie.
Lees meer
- De inflatie bedraagt 4,08%(Statbel)
Supernota: wat is de mogelijke impact voor werkgevers?
Vandaag, op de deadline van 31 januari, onderhandelt formateur Bart De Wever verder over de ‘supernota’. De voorgestelde hervormingen moeten werken aantrekkelijker maken, loonkosten verlagen en flexibiliteit verhogen. Zo worden minimumlonen verhoogd, alternatieve verloningsvormen aangepast en flexi-jobs uitgebreid. Ook de proefperiode van zes maanden en een herziening van verlofrechten staan op tafel.
Lees meer
- Wat betekent de Supernota voor uw onderneming? De belangrijkste voorstellen op een rij(Partena Professional)