Real Time News
for Human Resources Governance

Ceo ontslagen nadat hij stagiair mep gaf

Elke klap in het gezicht van een ondergeschikte is een dringende reden tot ontslag, ook als het de algemeen directeur zelf is die de klap uitdeelt. Dat zegt het Brusselse Arbeidshof. Tijdens een voetbalmatch had de man een oorvijg gegeven aan een jonge stagiair die volgens hem niet genoeg liep. Binnen de drie dagen, en na een onderzoek van de feiten, werd de directeur op staande voet ontslagen door de raad van bestuur. Het Arbeidshof bevestigde dat de raad correct had gehandeld.

Frapper un subordonné est un motif grave justifiant le licenciement immédiat (La Libre)

"Breng voor iedereen vereenvoudigde procedure terug"

23/10/2020

Sommige horeca-toeleveranciers die geen werk hebben voor (een deel van) hun bedienden, maar die hen niet willen afdanken, kunnen nog enkel een beroep doen tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen. Maar dan moeten zij eerst zelf erkend worden als onderneming in moeilijkheden. En er is ook een wachttijd. "Laat ons terugkeren naar de veralgemeende toepassing van de vereenvoudigde procedure."

Sluiting horeca versterkt roep om algemene vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid (Liantis)

Versterk uw HR-beleid met poweHR reporting!

Hoe hoog liggen uw loonkosten? Hoe hoog ligt het absenteïsme in uw onderneming? Welke extralegale voordelen bieden uw concurrenten? Dankzij poweHR reporting krijgt u een volledig overzicht op al uw HR-data.Leg verbanden tussen uw personeelsgegevens en vergelijk ze met gelijkaardige bedrijven. Zo krijgt u nieuwe, objectieve inzichten om uw personeelsbeleid te optimaliseren.
Advertorial

Ander nieuws van de dag

Mentaal welbevinden daalt richting niveau lockdown (UAntwerpen): volgens de jongste enquête in de Grote Coronastudie gaat het mentale welbevinden bij alle bevolkingsgroepen en in alle provincies de verkeerde richting uit, maar in het bijzonder bij deelnemers die werkzaam zijn in het onderwijs en de gezondheidszorg

Coronacrisis: uniek partnership Brussels Airlines en Randstad (Randstad): het uitzendbedrijf gaat opdrachten zoeken voor tijdelijk werklozen van de luchtvaartmaatschappij, die hen bovenop hun nieuwe loon de bedrijfspremie verder zal blijven betalen

Lichaamstaal tijdens videovergaderingen: waar moet je op letten? (NCOI Learning)

Gespecialiseerde profielen erg gewild in financiële sector (Robert Half)

Foute kandidaat weer je best niet via rechtbank

Wil je een kandidaat voor de sociale verkiezingen laten schrappen van de lijst, omdat je vermoedt dat het hem of haar alleen te doen is om de ontslagbescherming, dan moet je naar de rechtbank. Maar slechts één keer op 5 haalt de werkgever daar zijn gelijk. Bovendien kan die démarche 5 keren op 5 foute effecten hebben binnen de organisatie. Je pakt het beter anders aan, betoogt Jan Vanthournout van SD Worx.

Misbruik kandidatuurstelling bij sociale verkiezingen: vernietiging in slechts in 1 op 5 dossiers (SD Worx)

Corona-koorts flakkert op, werkgevers verdeeld

22/10/2020

Met de dag klinkt de roep om een tweede lockdown luider. Morgen, vrijdag, moet de veiligheidsraad knopen doorhakken. De zorg vraagt een drastische aanpak, de werkgevers reageren verdeeld. De retail wil de kerstperiode redden, desnoods door een snelle verscherping van de huidige maatregelen. Warenhuisketens roepen hun klanten op alléén te komen winkelen. Maar de middenstandsorganisaties Unizo en UCM vrezen het ergste voor de economie als het land opnieuw op slot gaat.

Supermarkten roepen op om opnieuw alleen te gaan winkelen (Metro)

Un nouveau lockdown n'est pas une option (UCM)

Is een nieuwe lockdown de enige optie? (Terzake, Canvas, woensdag 21/10, 37 minuten, over de dramatische situatie in de Waalse zorgsector)

Langere quarantaine wordt kopzorg

Waar thuiswerken geen optie is, zal de verlenging van de quarantaine van 7 naar 10 dagen mogelijk voor problemen zorgen. Denk aan fabrieken, bouwwerven en productieateliers, maar ook aan, bijvoorbeeld, buurtsupermarkten. De Confederatie Bouw heeft zich aan het cijferen gezet. 2,15 % van de beroepsbevolking zal in quarantaine zijn. In de bouw gaat dat om 4600 medewerkers.

Langere quarantaine voedt vrees voor personeelstekorten (De Standaard)

Quarantaine prolongée : la production de la construction doit être garantie (Confédération Construction, nog niet online in het Nederlands)

Videobellen kunnen ze nu, maar zijn ze nog loyaal?

Zijn we te veel bezig geweest met technologie? 3 op 10 werknemers voelen zich vandaag minder loyaal tegenover hun werkgever dan voor de coronacrisis. De helft heeft geen goed gevoel meer bij zijn baan. Hoofdreden: een gemis aan mentale en fysieke ondersteuning door de werkgever, net nu de nood daaraan groter is geworden. Het jongste Hays-onderzoek is een wake-up call.

1 op 3 werknemers minder loyaal na eerste coronagolf (Hays)

Lees ook:

Personeelsenquêtes: stel vooral de juiste vragen (HR Alert, 21 oktober 2020)

Drie op vier medewerkers tevreden over veiligheid op de werkvloer tijdens corona (Acerta): een positiever geluid dan in de Hays-enquête

Ander nieuws van de dag

Opnieuw telewerken: wat zijn de belangrijkste dingen om te weten? (Partena Professional)

Wat als je medewerker coronasymptomen vertoont? (Liantis, met flowcharts)

Coronavirus: uw werknemer keert terug uit vakantie in het buitenland in een corona-risicogebied: wat kan u doen als werkgever? (UPDATE) (Group S)

Tweede coronagolf: op welke steunmaatregelen heeft u recht? (Securex)

Nieuwe overeenkomst voor uitwisseling personeel (Verso): de werkgevers in de ernstig getroffen social-profitsector gaan personeel uitlenen aan elkaar

Vlaamse ondersteuningspremie aangepast (Besox): vereenvoudiging en uitbreiding van de VOP, bestemd voor werkgevers die een persoon met een arbeidshandicap aanwerven en tewerkstellen

8372 keer dank

Even iets over jullie, onze 20.000 fantastische lezers. In 48 uren tijd, zo rapporteert onze e-mail service provider, is de downloadlink naar een document van de sociale partners 8372 keer aangeklikt. Dat is inbegrepen de kliks van collega's die de nieuwsbrief kregen doorgestuurd. Ons geeft dit het fijne gevoel dat jullie HR Alert nuttig en bruikbaar vinden. Dank. Als er een manier is waarop we nog bruikbaarder kunnen worden, laat het ons vooral weten.

Hier is het document nog een keer: Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan –   versie 04/05 (FOD Werk, pdf, 50 blz., rechtstreekse download)

Ken jouw hr-data en vergelijk ze met de concurrentie

Hoe fijn zou het zijn als je met een druk op de knop een overzicht kreeg van salariskosten, ziekteverzuim, extralegale voordelen enzovoort in jouw organisatie? En als je het resultaat kon vergelijken met hoe dat allemaal zit bij 6700 andere Belgische werkgevers? Technologie maakt dat mogelijk, en Securex heeft die toegepast in de tool "PoweHR reporting". Die wordt ook aan niet-klanten aangeboden.

Securex geeft bedrijven nog meer inzicht in hun HR-data (en die van concurrenten) (Securex)

Personeelsenquêtes: stel vooral de juiste vragen

Onbehagen op de werkvloer? Soms weet je het, soms niet. Interne online enquêtes helpen de vinger te leggen op pijnpunten binnen de organisatie. De technische kant is niet lastig meer. Je moet vooral de juiste vragen weten te stellen. Onderstaand artikel legt uit wat daar bij komt kijken. Vind je de tekst lang, spring dan naar het slot (tweede link hieronder). Daar vind je concrete voorbeelden van vragen, gegroepeerd volgens hr-thema.

Employee Survey Questions: The Ultimate Guide (Perceptyx, een aanbieder van online-enquêtediensten)

Sample Employee Survey Questions (Perceptyx)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.