Real Time News
for Human Resources Governance

Vakantiedagen doorschuiven naar volgend jaar?

Mag een bedrijfsleiding binnenkort beslissen dat de extralegale vakantiedagen worden doorgeschoven naar 2021? De werkgevers hopen van wel. Zij geven ruggensteun aan een wetsvoorstel van Open VLD. Het voorstel schrapt ook voor één keer de verplichting om in de periode mei-oktober minstens twee aaneengesloten weken vakantie te geven. De vakbonden bieden weerwerk.

Wetsvoorstel houdende uitzonderlijke en dringende maatregelen inzake jaarlijkse vakantie in het kader van de COVID-19-pandemie (De Kamer, pdf, 7 blz.)

Tijdelijke werkloosheid en vakantie (Acerta)

Lees ook:

Wat zijn de rechten en plichten omtrent verlof? (Partena Professional)

Werknemers blijven snakken naar vakantie (HR Alert, 15 mei 2020)

60.000 ouders namen al coronaverlof

In de twee weken na de invoering namen al 60.000 werknemers coronaverlof om hun kinderen op te vangen, zo berekende Acerta. In totaal genoot in mei zo’n 3,6 % van de Belgische werknemers van een of andere vorm van ouderschapsverlof. Dat is bijna een derde meer dan in april. Het verschil komt van het coronaverlof. Die maatregel geldt voorlopig tot eind juni.

Coronaverlof voorlopig succes: 1,2 % van werknemers maakte er al gebruik van (Acerta)

Motiveer uw medewerkers met een cafetariaplan

Het is nu belangrijker dan ooit om gemotiveerde medewerkers te behouden! Heeft u al eens gedacht aan een cafetariaplan? Wat zijn de meest populaire voordelen en budgetten? Volg onze webinar op 9 juni en ontdek het ideale menu voor een cafetariaplan voor uw kmo.
Advertorial

Meeste werkgevers verwachten personeelskrimp

6 op 10 werkgevers verwachten het jaar 2020 te beëindigen met minder personeel. Het verlies aan arbeidsplaatsen zou uitkomen op 180.000, of 7% van het totaal in de private sector. Daar komen wellicht nog 10% van de zelfstandigen bij. Deze nieuwe cijfers bevestigen wat de Economic Risk Management Group 3 weken geleden ook al voorspelde.

De omzet van de ondernemingen begint zich te herstellen, maar de vooruitzichten voor de Belgische economie blijven slecht (Nationale Bank, Economic Risk Management Group)

Lees ook: Zonder maatregelen is ontslaggolf onafwendbaar (HR Alert, 12 mei 2020)

Werknemers volgen met argusogen hoe baas met de crisis omgaat

39% van de werknemers ziet een terugkeer naar de werkvloer nog niet zitten. De helft van deze groep geniet gewoon van thuiswerken. Maar ook de vrees voor een besmetting met het coronavirus weegt door. 22% is zo ontevreden over de manier waarop hun werkgever omgaat met de Covid-19 crisis, dat zij overwegen hun ontslag te geven. 1 op 3 vreest voor langdurige financiële en mentale problemen als gevolg van de pandemie.

1 op de 3 Belgen wil nog niet terug naar de werkplek – 22% overweegt ontslag te nemen door corona-aanpak van werkgever (StepStone)

Bedrijfsauto in stadskern: het wordt lastig

Zakelijke afspraken in een stadscentrum plan je in de toekomst best op wandelafstand van een belangrijk spoorweg- of metrostation. Ga je zelf met de auto, gebruik dan een slimme multimodale app. Nog voor de coronacrisis uitbrak, waren parkeerplaatsen lastig te vinden. Vandaag breiden veel steden in sneltempo de autoluwe zone in hun centrum uit, vaak zonder de intentie op die stap terug te keren. Zij hebben de publieke opinie aan hun kant. Dat blijkt uit de jongste VUB-mobiliteitspeiling.

Mobiliteit na COVID-19 crisis (VUB)

Mobiliteit: waarom in Brussel zoveel zal veranderen

Is jouw bedrijf gevestigd in Brussel? Verwacht je dan aan veranderingen in de mobiliteitsgewoonten van jouw medewerkers. Want alles komt hier bij elkaar.

  • De coronaschok doet gebruikers van het openbaar vervoer overstappen op tweewielers, vooral de e-fiets (VUB-studie, rtbf).
  • Stedelingen eisen meer leefbaarheid en de politiek speelt daar op in door Koning Auto beperkingen op te leggen en meer infrastructuur aan te bieden aan zachtere verplaatsingsmodi (Le Soir).
  • De stijgende trend naar fietsen en andere tweewielers is nu ook in de hoofdstad meetbaar (Brussels Studies).
  • En in Brussel is het potentieel voor telewerk groter dan in de rest van het land (Acerta); de verklaring is dat pendelaars naar het Brussels gewest de grootste afstanden afleggen en het langst onderweg zijn.

Mobiliteit na COVID-19 crisis (VUB)

Hausse de l'usage du vélo, de la marche : le transport public grand perdant de la crise du coronavirus selon la VUB  (rtbf)

"Bruxelles a besoin de plus d’espace public" (Le Soir)

Terugkeer van de fiets: ook in Brussel? (Brussels Studies)

In post-coronatijdperk zullen minder pendelkilometers gereden worden (Acerta)

Verlenging maaltijdcheques is officieel

Met terugwerkende kracht tot 1 maart 2020 is de geldigheidsduur aangepast van de hele waaier aan motivatiecheques. Het koninklijk besluit is verschenen in het Staatsblad. Maaltijdcheques, ecocheques en geschenkcheques die vervallen in de maanden maart tot en met juni 2020, blijven geldig tot 6 maanden na hun oorspronkelijke vervaldatum. Sport- en cultuurcheques, die 30 september als vaste vervaldatum hebben, blijven bruikbaar tot 31 december 2020.

Corona: verlenging geldigheidsduur van onder meer maaltijdcheques is een feit (Ella / SD Worx)

Hoe je thuiswerkers productief houdt

Het werk efficiënt organiseren in deze ongewone tijden, met veel thuiswerk, hoe doe je dat? Door een tool in te zetten die managers het overzicht helpt te behouden, die de thuiswerkers motiveert zonder dat daar overdreven toezicht bij te pas komt, en die borg staat voor optimale en veilige internetverbindingen. Partena Professional werkte een oplossing uit samen met een partnerbedrijf dat veel ervaring heeft met het aansturen van virtuele teams.

Samen optimaal terug aan de slag in tijden van COVID-19 (Partena Professional)

Talenten delen in tijden van corona

02/06/2020

Door de coronacrisis moeten veel werkgevers sommige of al hun werknemers tijdelijk werkloos maken, maar tegelijk zijn er ook werkgevers die handen te kort komen. Wat als bedrijven medewerkers konden uitlenen aan elkaar, zonder de paperasserij die daar normaal komt bij kijken? Uitgaande van dat idee, en samen met enkele partners, heeft uitzendorganisatie Accent een online platform gelanceerd. De matching tussen vraag en antwoord gebeurt niet door computers, maar is maatwerk.

Sharejobs.be

Corona: ander nieuws van de dag

Coronavirus: nieuw attest van verplaatsing naar Frankrijk (Group S)

Arbeidsduur na de coronacrisis: 5 manieren om uw werknemers flexibeler te laten werken  (Securex)

Corona: ook vrijwilligers in commerciële ouderenzorg (Ella / SD Worx)

Vakantie doorschuiven naar 2021? Discussie barst los  (De Standaard)

Veilig terug aan het werk (Group Daenens): een grote werkgever in de sector van de poets- en huishoudhulp stelt informatie en tips ter beschikking om de dienstverlening veilig te laten verlopen. De 5-talige website staat open voor alle werkgevers en werknemers in de sector en voor iedereen die een beroep doet op poets- en huishoudhulpen

Meer dan 4 Belgen op 10 ervaren minder stress tijdens het telewerken (Orange Belgium): we ervaren minder stress tijdens het telewerken, we voelen ons meer verbonden met familie en we volgen het nieuws nog meer op de voet

Leuvense app meet uw stress en speurt infecties op via sporthorloge (De Tijd)

Thuiswerken begint zwaar te wegen

Het enthousiasme over thuis werken taant. Velen hunkeren naar de sfeer op de werkvloer en het directe contact met de collega's. De helft kijkt ernaar uit terug normaal aan de slag te gaan. Maar velen blijven ervan overtuigd dat telewerken in de toekomst een groter deel van de werktijd zal vullen.

Collega’s en sfeer op kantoor winnen pleit van thuiswerk (Tempo-Team)

Bijna helft van professionals kijkt er naar uit om terug naar kantoor te gaan (Hays Belgium)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.