Real Time News
for Human Resources Governance

Minder romantiek op de werkvloer, maar niet bij de chefs

14/02/2020

Vergeleken bij 4 jaar geleden, mogelijk ook omwille van #MeToo, zijn de Belgische werknemers veel minder geneigd te flirten, te kussen of de lakens te delen met een collega. Het aantal bedrijven met een beleid en/of een vertrouwenspersoon rond dit thema is sterk toegenomen. Opvallend is toch dat, vergeleken bij de gewone werknemers, naar verhouding dubbel zo veel leidinggevenden en werkgevers aangeven dat zij intieme contacten hebben met iemand van het werk.

Valentijn: relatie met de baas kan niet voor ruim helft werknemers (Tempo-Team)

Lees ook:

Al een vertrouwenspersoon in uw team? (Partena Professional)

#MeToo dwingt Cupido in keurslijf (HR Alert; 14 februari 2019)

Managers positief over digitalisering, maar communicatie hapert

De meeste Belgische managers zijn van oordeel dat de digitale transformatie nu al bijkomende vaste jobs in hun onderneming creëert en dat zij bijdraagt tot het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden (upskilling). In amper een kwart van de bedrijven communiceren de leidinggevenden over de voordelen van de nieuwe technologieën. Dat is jammer, want "het betrekken van de werknemers bij een transformatie is cruciaal".

Nieuwe technologieën zorgen voor meer jobs in 2020 (Robert Half)

Jouw vacature staat nu wellicht ook op Swop

De app Swop toont voortaan de openstaande betrekkingen die de Belgische bedrijven publiceren op hun eigen website. Op dit moment zou dat gaan om ongeveer 40.000 jobaanbiedingen. De bedrijven hoeven niets te doen en ze hoeven er niet voor te betalen. Bovendien garandeert Swop dat de kandidaat die reageert op een vacature binnen de 48 uren gecontacteerd wordt.

Swop

Lees ook: Met SWOP bijverdienen als headhunter (HR Alert; 29 maart 2018)

Kenniscentrum voor geluk op het werk

Ocho is de naam van het eerste professioneel netwerk van "chief happyness officers", de trendy functienaam voor de hr-specialisten die binnen hun bedrijf een welzijnsbeleid moeten uittekenen. Te oordelen naar een bevraging, is er nood aan. Drijvende kracht is VUB-hoogleraar Elke Van Hoof. Zij is gespecialiseerd in stress, burn-out, bore-out en veerkracht.

‘Fruitmand op kantoor, pingpongen na de vergadering: daar win je echt de 'war on talent' niet mee’ (De Morgen)

Steeds meer bedrijven hebben vaste medewerker voor werkgeluk en welzijn (Huis voor veerkracht; met resultaten van bevraging)

Lees ook: Langdurig arbeidsongeschikt? Denk aan re-integratie (Partena Professional)

1 op 3 heeft "het" al gedaan op het werk

13/02/2020

Valentijn op de werkvloer? Ach, het klinkt zo braaf. In werkelijkheid wachten collega's blijkbaar 14 februari niet af om hun (lust-)gevoelens voor elkaar te uiten. 1 op 3 zou al seks hebben gehad in het kantoor, in een opslagruimte, in de toiletten of in een vergaderruimte. Bij de meesten bleef het niet bij één keer. Aldus een peiling in Nederland. Niet minder dan 71% van de respondenten fantaseert over seks met een collega of een leidinggevende.

1 op de 3 heeft seks op de werkvloer (Vrouwenzaken.com)

Lees ook: Tortelduifjes storen de collega's (HR Alert; 12 februari 2019)

Geef smartphone niet te gauw de schuld

13/02/2020

Schaadt de smartphone de concentratie en de arbeidsprestaties? Minder dan men denkt, concludeert onderzoeker Niklas Johannes in zijn doctoraal proefschrift. De smartphone leidt af, inderdaad, maar dat blijkt te gebeuren op momenten waarop men toch al zijn concentratie aan het verliezen is. Een smartphoneverbod vindt de onderzoeker daarom geen goed idee.

Effecten van smartphones op welbevinden en prestaties (persbericht Radboud Universiteit)

Effects of Smartphone Cues and Online Vigilance on Well-Being and Performance (Niklas Johannes, Radboud Universiteit, pdf, volledige tekst, 193 blz., rechtstreekse download)

Groepsverzekeringen in gevaar

Verwacht je aan vragen van ongeruste werknemers over hun groepsverzekering. Volgens toezichthouder FSMA kan 67% van de onderzochte pensioenplannen "met vaste prestatie" het beloofde aanvullend pensioen niet meer betalen. De betrokken werkgevers zullen moeten bijpassen. De verzekerden zijn de klos als de betrokken werkgever failliet ging.

De studie dateert van begin dit jaar maar komt pas nu aan de oppervlakte. Het is wel stuff voor specialisten: Onderzoeksverslag - Financering van pensioentoezeggingen van het type vaste prestaties via groepsverzekeringen (FSMA, pdf, 168 bladzijden, rechtstreekse download)

Tekort in twee op drie groepsverzekeringen (De Standaard, voor abonnees)

Lees ook: Aanvullende pensioenen worden duurder (HR Alert, 4 februari 2020)

Helft leest vacatures op smartphone

StepStone stelde vast dat vorig jaar 55% van zijn bezoekers een mobiel toestel gebruikte, meestal dus een smartphone. 33% maakte ook effectief gebruik van dat kleine toestel om zich kandidaat te stellen; de anderen verkozen wellicht nog het comfort van een pc met toetsenbord en muis. De les is duidelijk: zorg dat jouw jobaanbiedingen goed bereikbaar, leesbaar en beantwoordbaar zijn op kleine schermen.

Mobiele sollicitaties in België opnieuw stevig in opmars (StepStone)

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.

We also use analytics & advertising services. To opt-out click for more information.