Real Time News
for Human Resources Governance

Thuiswerk forceert elektronisch stemmen

De uitgestelde sociale verkiezingen komen nu snel dichterbij. Volgens een recent onderzoek heeft 15% van de betrokken ondernemingen al besloten dat de stemming elektronisch zal verlopen, en de verwachting is dat het uiteindelijke percentage nog een stuk hoger zal liggen. Thuiswerkers zouden weinig zin hebben om zich voor de stembusgang te verplaatsen. Als dit bevestigd wordt, heeft de corona-crisis gezorgd voor de echte doorbraak van elektronisch stemmen. De vakbonden zijn vragende partij.

Thuiswerkers stuwen sociale verkiezingen naar digitaal tijdperk (De Standaard)

Lees ook:

Hoe organiseert u straks veilige sociale verkiezingen? (WoltersKluwer)

Sociale verkiezingen: kandidatenlijsten (Partena Professional)

Sociale verkiezingen: kiescolleges en stembureaus (Partena Professional)

Thuiswerk: de factuur is voor de baas

Van zodra telewerk structureel wordt, bijvoorbeeld 2 dagen per week, ben je als werkgever wettelijk verplicht te zorgen voor een ergonomische werkplek. De Beroepsvereniging voor Ergonomie heeft opgelijst wat dat inhoudt. De vereniging geeft interessante tips om de factuur binnen de perken te houden. Ook handig: je kan een model downloaden van schriftelijke bijlage bij de arbeidsovereenkomst.

Hoog tijd voor een telewerkbeleid (VerV)

Bijlage bij de arbeidsovereenkomst (model, VerV, pdf, 1 blz., rechtstreekse download)

Lees ook:

Kosten eigen aan de werkgever voor thuiswerk (Partena Professional)

Werkgever: wettelijk kader (telewerken.be): dinsdag 22 september 2020 organiseren Vias en de FOD Werk de tweede Nationale Telewerkdag. Alle nuttige info over telewerken hebben zij bijeengebracht op een specifieke website

VDAB versnelt beroepsoriëntatie met AI

De VDAB zet artificiële intelligentie en machineleren in om de klassieke oriëntatietest voor werkzoekenden in te korten en sneller te maken. Op eenvoudige vragen of stellingen (de eerste luidt "Ik doe graag fysiek werk") antwoordt de gebruiker door op een button te klikken ("leuk" of "niet leuk"). Op het eind van de proef krijgt de gebruiker een lijst van beroepen die hem op het lijf zijn geschreven. De test is ontwikkeld samen met de Belgische softwareontwikkelaar en AI-expert Radix.

Oriënt (VDAB)

Radix

Ander hr-nieuws van de dag

Medewerkers belonen met deel van de winst in stijgende lijn (SD Worx): het gemiddelde bedrag in de eerste jaarhelft ligt op 1420 euro voor de winstpremie (mediaan 395) en op 871 euro voor CAO 90 bonus (mediaan 509)

Hug Your Boss Day: Baas verdient volgens werknemers schouderklopje maar 1 op 3 doet het nooit (Tempo-Team): vandaag is "geef jouw baas een knuffel"-dag. De waardering van werknemers voor de corona-aanpak door hun management is groot

Met de fiets naar het werk: 3 voordelige formules voor werkgevers (Securex)

Netto supplement simulator: hoeveel mag je bijpassen bij tijdelijke werkloosheid? (Officient)

Wat als school oranje kleurt of kind positief test?

Wanneer een school oranje kleurt, zit de niet-thuiswerkende werkende ouder met een probleem. De mogelijke oplossingen omvatten onder meer occasioneel telewerk en een overeenkomst om tijdelijk het uurrooster te verminderen. Als het eigen kind positief test op corona, en in quarantaine moet, hangt het er van af of de ouder ook zelf al dan niet in quarantaine moet gaan.

Scholen met code oranje, een klas in quarantaine of kind dat positief test op het coronavirus: welke oplossingen bestaan er voor je werknemers? (Acerta)

Angst verlamt arbeidsmarkt, behalve voor flexi-jobs

Vergeleken bij 12 maanden geleden zijn er momenteel 42% minder jobaanbiedingen. Opmerkelijk is dat de werkgevers wel actief op zoek gaan naar flexi-jobbers, vooral dan in de voeding, de handel en de kleinhandel. Een ander gevolg van de sanitaire crisis is dat de zorgsector volop rekruteert.

Coronacrisis weegt op arbeidsmarkt: aanbod aan vacatures zowat gehalveerd (Indeed, persbericht)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.