Real Time News
for Human Resources Governance

Werkgevers bestellen massaal griepvaccins

De bedrijven hebben al vier keer zoveel vaccins tegen de klassieke griep besteld als vorig jaar op dit moment. Ook het aantal werknemers dat zich wil wapenen gaat de hoogte in. De apothekers vrezen dat er vaccins te kort zullen zijn.

Vooral zorgsector bestelt nu al massaal griepvaccins voor haar medewerkers (Liantis)

Een derde meer werknemers overweegt griepvaccinatie  (Mensura)

Lees ook:

De klassieke griep in coronatijden: wie moet zich laten vaccineren? (Mensura)

Bedrijven kopen massaal griepvaccins op (De Standaard)
 

 

Werkzaamheidsgraad blijft pijnpunt

De werkzaamheidsgraad blijft laag in België. Meer dan 10 jaar regeringsbeleid heeft zo goed als niets veranderd aan onze internationale ranking. Als Vlaanderen een land was, zou het ergens in het midden van het EU-peloton hangen. Wallonië zou achteraan bengelen, en het Brussels gewest zou enkel Griekenland achter zich laten.

Belgische arbeidsmarkt blijft achterop hinken (samenvatting door Randstad)

Het verdriet van de Belgische arbeidsmarkt (bis) (Jan Denys, Randstad Research, pdf, 36 blz., rechtstreekse download)

Nieuwe formaliteiten bij corona-werkloosheid

09/07/2020

Wil je corona-werkloosheid invoeren vanaf 13 juli 2020, dan moet je als werkgever uiterlijk een dag van tevoren een kennisgeving doen aan de betrokken werknemers. Deze meldingsplicht geldt ook als je het aantal dagen van een bestaande corona-werkloosheid verhoogt. De bedoeling is dat de werknemers precies weten waar ze aan toe zijn. Je moet ook uitleggen hoe ze hun RVA-uitkering moeten aanvragen.

Werkloosheid overmacht COVID-19: meldingsplicht (Partena Professional)

Evenveel vacatures als voor de crisis

Verrassing: bij de VDAB lopen weer evenveel vacatures binnen als een jaar geleden. De primaire sector, de gezondheidszorg en de sector dranken, voeding en tabak zoeken méér mensen dan twaalf maanden geleden. De horeca en het toerisme likken nog steeds hun corona-wonden. Minder vraag naar personeel is er ook in de zakelijke dienstverlening (o.m. managementbureaus), de media, de machinebouw en de financiële diensten.

Vacaturebericht juni 2020 (VDAB, pdf, 3 blz., rechtstreekse download)

Ook thuiswerkers hebben rust nodig

09/07/2020

32% van de telethuiswerkers aan wie hoge taakeisen worden gesteld, krijgt het moeilijk met hun work/life balance als zij daarnaast ook verondersteld worden buiten de normale werkuren bereikbaar te blijven. Dit onderzoeksresultaat dateert nog van voor het uitbreken van de corona-crisis. Het staat in een interessante analyse over het "nieuwe werken".

Werkbaar werk en het Nieuwe Werken (SERV, samenvatting analyse op basis van de jongste Vlaamse Werkbaarheidsmonitor, met grafieken)

Werkbaar werk en het Nieuwe Werken (Stichting Innovatie en Arbeid, in opdracht van de Vlaamse sociale partners, pdf, 86 blz., rechtstreekse download)

Corona: ander nieuws van de dag

Geen Vlaamse aanmoedigingspremie bij corona-ouderschapsverlof (Ella / SD Worx): het wordt voor sommige werknemers behoorlijk ingewikkeld af te wegen wat het beste is, een gewoon ouderschapsverlof of de corona-variant

Quarantaine-getuigschrift: aan het KB tot instelling van een medisch getuigschrift voor arbeidsgeschikte werknemers die in quarantaine worden geplaatst is nu het model van dat getuigschrift toegevoegd. Het treedt in werking op 13 juli. Surf naar deze webpagina en typ in het vak Numac het volgende: 2020041992

Opgelet: controles coronasteunmaatregelen (Liantis): er wordt nagegaan, ook telefonisch, of er een misbruik was van corona-maatregelen

Nog één derde van de kmo’s plant tijdelijke werkloosheid in juli en augustus (SD Worx): de nood is het grootst bij bedrijven met 20 tot 50 werknemers

Vragen en antwoorden bij de heropstart na de corona-lockdown (WoltersKluwer): een interessante vraag is toegevoegd: kan je nog losse ventilatoren gebruiken in een werkruimte (bij warm weer)? Het antwoord is niet eenvoudig

Opgelet: corona-werkloosheid is geen vakantie

Werkgevers die in de vakantiemaanden juli en augustus een beroep zullen doen op corona-werkloosheid staan voor een delicate oefening. Bij de toekenning van vakantie mogen zij niet het vermoeden wekken dat zij oneigenlijk gebruik maken van de corona-maatregel. De eerste tip luidt: vermijd dat een vakantieperiode onmiddellijk wordt voorafgegaan of gevolgd door een periode van corona-werkloosheid.

Corona-werkloosheid en vakantie: pas op voor verwarring (Partena Professional)

Sociale verkiezingen: datums bevestigd

De sociale verkiezingen, die waren uitgesteld vanwege de corona-crisis, zullen wel degelijk plaatsvinden van 16 tot 29 november 2020. De onderbroken procedure kan op bedrijfsniveau op zijn vroegst hervat worden op 23 september. De NAR roept de werkgevers op de stemming volstrekt corona-veilig te doen verlopen.

Perscommuniqué van de Nationale Arbeidsraad dd. 30 juni 2020 (pdf, 4 blz., rechtstreekse download)

Lees ook: Sociale verkiezingen 2020 gaan door van 16 tot 29 november 2020 (Group S)

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.