Real Time News
for Human Resources Governance

Tariefstijging NMBS spaart veel werkgevers

10/01/2020

Op 1 februari 2020 maakt de NMBS haar woon-werkabonnementen 2,87% duurder. Voor werkgevers die NAR-cao nr. 19 octies volgen, verandert er niets. Het zijn de werknemers die de tariefstijging betalen. Hun persoonlijke bijdrage zal dan 32% van de abonnementsprijs dekken in plaats van 30%. Voor andere werkgevers is er vaak wel een impact op hun tussenkomst in de verplaatsingskosten.

Tarieven openbaar vervoer verhogen (Liantis)

Bedrijfsauto afstaan brengt iets meer op

Het bedrag van de mobiliteitsvergoeding (cash-for-car) wordt elk jaar geïndexeerd. De formule voor 2020 is nu gekend. Een voorbeeld: wanneer de ingeruilde auto een cataloguswaarde had van 39.900 euro (tankkaart inbegrepen), dan stijgt de mobiliteitsvergoeding van 8125 euro naar 8278 euro.

Amper iets meer dan 540 werknemers hebben er tot op heden voor gekozen om hun wagen in te ruilen voor cash. Dat meldt SD Worx (info nog niet online bij het schrijven van dit artikel).

Mobiliteitsvergoeding: indexatie 2020 (Group S)

Lees ook: Amper 11 op 100.000 werknemers kozen voor mobiliteitsbudget (Metro)

Welke diesel mag Brussel nog binnen?

Bedrijfsauto's, bestelwagens of minibusjes met een Euro 3 dieselmotor moet je voortaan buiten de hoofdstedelijke Lage Emissie Zone houden. Tenzij je 35 euro neertelt voor een "dagpas". Twijfel? Gebruik de tool op de website van de LEZ Brussel. Daar vind je ook de tabel met de deadlines voor de modernere diesels en voor de modellen op benzine, LPG of CNG. Onthou dat Brussel over 2 jaar ook Euro 4 diesels in de ban slaat.

Controleer of uw voertuig in de lage-emissiezone van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mag rijden

"Groene" salarisauto wordt betaalbaar

Loontrekkenden en zelfstandige bedrijfsleiders krijgen de keuze uit een recordaantal uitstootarme en uitstootloze salariswagens. Volgend jaar verschijnen 92 nieuwe full electric modellen op de Europese wegen, plus nog eens 118 nieuwe stekkerhybrides. Vele hebben een democratisch prijskaartje. Voortrekker, met 35 nieuwe elektrische auto's in 2020 en 41 in 2021, is de Volkswagengroep. De beweging wordt al dit jaar ingezet. De ID.3, de full electric "VW Golf van de toekomst" (wel met de binnenruimte van een Passat) rolt over enkele maanden uit de Belgische showrooms.

Electric car models to triple in Europe by 2021 – market data (T&E)

Elektrisch leasen "nu al goedkoopst"

Een elektrische auto leasen is vandaag in termen van Total Cost of Ownership al goedkoper dan het leasen van een auto met een verbrandingsmotor. Dat zegt Bart van der Pluym, de ceo van een nieuw bedrijf dat ondernemingen begeleidt in de omschakeling naar elektrisch rijden. "Als je thuis en op het werk laadt, bedraagt de verbruikskost ongeveer een derde van een moderne diesel. Tel daarbij het gunstige fiscale regime, en elektrisch leasen is een no-brainer."

Numobi: Arval en Engie slaan handen in elkaar voor elektrische transitie (Fleet.be)

Hoe bereken je brandstofkosten?

Wie zijn eigen auto voor beroepsverplaatsingen gebruikt, mag 75% van de brandstofkosten fiscaal aftrekken. Hoe bereken je die kosten? En moet je alle aankoopbewijzen op tafel kunnen leggen? De FOD Financiën geeft het antwoord in een FAQ. In tegenstelling tot de andere auto-uitgaven mag je de brandstofkosten forfaitair ramen. De FOD geeft een concreet voorbeeld.

Andere beroepsverplaatsingen > Afschrijving > Hoe bereken ik mijn brandstofkosten (FOD Financiën)

NMBS springt op digitale trein

11/12/2019

Geef deze tip aan medewerkers die een trein nemen een beetje te veel gedoe vinden. Ook de Belgische Spoorwegen hebben een multimodale app. Al het openbaar vervoer (trein, tram, bus, metro) zit dan in jouw smartphone. Vertrektijden opzoeken, verplaatsingen plannen van deur tot deur, in realtime de aankomst- en vertrektijden nagaan van de treinen voor elk station, het kan allemaal. En jawel, ook meldingen van treinvertragingen kan je ontvangen. Bovendien kan je online tickets kopen. De app biedt nog enkele bijkomende functionaliteiten, zoals het opslaan van favoriete routes.

NMBS-app op Google Play (Android) en in de App Store (iPhone)

E-steps in huurvloten niet erg groen

Als je stedelijke micromobiliteit onder de loep legt, kan je op verrassingen stuiten. Elektrische steps houden de lucht proper en de milieukost van een oplaadbeurt is haast verwaarloosbaar. Het plaatje ziet er anders uit als je de volledige levenscyclus bekijkt van huursteps in free-float (die je dus mag achterlaten waar je wil). Volgens ingenieursbedrijf Arcadis loopt hun CO2-uitstoot dan op tot 105 gram per kilometer per persoon. Dat is 5 keer zoveel als een elektrische stadsbus.

Arcadis publie une étude sur l’impact environnemental des trottinettes électriques en «free-floating» à Paris (Arcadis)

E-firmawagen komt nu snel dichterbij

Informateur Magnette stuurt aan op de snelle afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid voor alle modellen die CO2 uitstoten. Dat was bekend. Maar nu vraagt ook de reeds gevormde Vlaamse regering, bij monde van een N-VA-minister nog wel, aan het federale niveau daar snel werk van te maken. Intussen zullen de werkgevers in 2020 volop de factuur voorgeschoteld krijgen van eerdere maatregelen over de bedrijfsauto's.

Firmawagen met verbrandingsmotor niet langer fiscaal aftrekbaar vanaf 2023? (EasyPay Group)

Ook Vlaanderen wil enkel nog elektrische bedrijfswagens (De Tijd)

Mobiliteit in de kijker - De bedrijfswagen in 2020 (Securex)

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.

We also use analytics & advertising services. To opt-out click for more information.