Real Time News
for Human Resources Governance

Elektrisch leasen "nu al goedkoopst"

Een elektrische auto leasen is vandaag in termen van Total Cost of Ownership al goedkoper dan het leasen van een auto met een verbrandingsmotor. Dat zegt Bart van der Pluym, de ceo van een nieuw bedrijf dat ondernemingen begeleidt in de omschakeling naar elektrisch rijden. "Als je thuis en op het werk laadt, bedraagt de verbruikskost ongeveer een derde van een moderne diesel. Tel daarbij het gunstige fiscale regime, en elektrisch leasen is een no-brainer."

Numobi: Arval en Engie slaan handen in elkaar voor elektrische transitie (Fleet.be)

Hoe bereken je brandstofkosten?

Wie zijn eigen auto voor beroepsverplaatsingen gebruikt, mag 75% van de brandstofkosten fiscaal aftrekken. Hoe bereken je die kosten? En moet je alle aankoopbewijzen op tafel kunnen leggen? De FOD Financiën geeft het antwoord in een FAQ. In tegenstelling tot de andere auto-uitgaven mag je de brandstofkosten forfaitair ramen. De FOD geeft een concreet voorbeeld.

Andere beroepsverplaatsingen > Afschrijving > Hoe bereken ik mijn brandstofkosten (FOD Financiën)

NMBS springt op digitale trein

11/12/2019

Geef deze tip aan medewerkers die een trein nemen een beetje te veel gedoe vinden. Ook de Belgische Spoorwegen hebben een multimodale app. Al het openbaar vervoer (trein, tram, bus, metro) zit dan in jouw smartphone. Vertrektijden opzoeken, verplaatsingen plannen van deur tot deur, in realtime de aankomst- en vertrektijden nagaan van de treinen voor elk station, het kan allemaal. En jawel, ook meldingen van treinvertragingen kan je ontvangen. Bovendien kan je online tickets kopen. De app biedt nog enkele bijkomende functionaliteiten, zoals het opslaan van favoriete routes.

NMBS-app op Google Play (Android) en in de App Store (iPhone)

E-steps in huurvloten niet erg groen

Als je stedelijke micromobiliteit onder de loep legt, kan je op verrassingen stuiten. Elektrische steps houden de lucht proper en de milieukost van een oplaadbeurt is haast verwaarloosbaar. Het plaatje ziet er anders uit als je de volledige levenscyclus bekijkt van huursteps in free-float (die je dus mag achterlaten waar je wil). Volgens ingenieursbedrijf Arcadis loopt hun CO2-uitstoot dan op tot 105 gram per kilometer per persoon. Dat is 5 keer zoveel als een elektrische stadsbus.

Arcadis publie une étude sur l’impact environnemental des trottinettes électriques en «free-floating» à Paris (Arcadis)

E-firmawagen komt nu snel dichterbij

Informateur Magnette stuurt aan op de snelle afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid voor alle modellen die CO2 uitstoten. Dat was bekend. Maar nu vraagt ook de reeds gevormde Vlaamse regering, bij monde van een N-VA-minister nog wel, aan het federale niveau daar snel werk van te maken. Intussen zullen de werkgevers in 2020 volop de factuur voorgeschoteld krijgen van eerdere maatregelen over de bedrijfsauto's.

Firmawagen met verbrandingsmotor niet langer fiscaal aftrekbaar vanaf 2023? (EasyPay Group)

Ook Vlaanderen wil enkel nog elektrische bedrijfswagens (De Tijd)

Mobiliteit in de kijker - De bedrijfswagen in 2020 (Securex)

Fiscaliteit van hybrides: het essentiële gegeven dat nergens vermeld wordt

Hoe bereken je voor 2020 de aftrekbaarheid en het Voordeel Alle Aard van een plug-inhybride, wetende dat één van de drie noodzakelijke gegevens nergens vermeld wordt op de officiële papieren? Het gaat om de energiecapaciteit van de accu. Fleet.be ontrafelt het mysterie. Zo kan je ook nagaan welke modellen fiscaal afgestrafte pseudo-hybrides zijn.

Fiscaliteit plug-in hybrides in 2020: hoe berekent men de energiecapaciteit van de batterij? (Fleet)

Lees ook: Bereken hier uw CO2-bijdrage voor 2020 (Fleet), een tool om de geïndexeerde CO2-bijdrage te berekenen die werkgevers maandelijks moeten betalen als zij bedrijfsauto's ook privé laten gebruiken.

App-wijzer: Citymapper

13/11/2019

Stipt op tijd zijn voor een afspraak kan een uitdaging zijn, zeker op drukke uren of in steden die je niet goed kent. Maar, natuurlijk, there's an app for that. Citymapper is een gratis multimodale navigatie-tool die al enkele jaren meegaat en die onder meer sterk is in alles wat openbaar vervoer aangaat. Hij biedt een handige functie: gebruik Whatsapp, Messenger, Messages of e-mail om jouw traject te delen met de persoon met wie je een afspraak hebt. Die persoon kan op zijn smartphonescherm live volgen waar je bent en hoelang je nog onderweg zal zijn. Citymapper is actief in Brussel, in tientallen stedelijke gebieden in Europa en in een dozijn wereldsteden zoals New York, Hongkong of Moskou.
 
Citymapper (Play Store)

Citymapper (Appstore)

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.

We also use analytics & advertising services. To opt-out click for more information.