Real Time News
for Human Resources Governance

Hoe je aan werknemer vraagt of hij besmet is

Wil je te weten komen of iemand op jouw werkvloer besmet is met het coronavirus? Hou er dan rekening mee dat het de werkgever verboden is zijn werknemers te ondervragen over hun gezondheid en die gegevens op te slaan in een database. Tenzij de werknemers uitdrukkelijk en vrijwillig instemmen. Uitleg over die delicate procedure bij Group S. De identiteit van een met corona besmette werknemer mag je aan niemand meedelen, behalve aan de arbeidsgeneesheer.

Coronavirus: mag u uw werknemer ondervragen over zijn gezondheidstoestand en zijn identiteit bekend maken als hij besmet is? (Group S)

Corona: ander nieuws van de dag

Vanaf 4 mei is telewerk niet meer verplicht (Securex): maar dat is wel op voorwaarde dat je de vereiste maatregelen hebt getroffen op de werkvloer

Corona : fiscale impact op grensoverschrijdende tewerkstelling (Ella / SD Worx): van belang voor wie in België woont, en in Nederland of Luxemburg werkt

Coronavirus: maatregelen voor loopbaanonderbreking (Partena Professional): dit gaat over de "vitale" sectoren, grosso modo de land- en tuinbouw. Een werknemer mag zijn loopbaanonderbreking schorsen om tijdelijk het werk te hervatten bij zijn eigen werkgever of om een job aan te nemen bij een andere werkgever in een vitale sector

Welke persoonsgegevens mogen ondernemingen verwerken in de strijd tegen COVID-19? (Claeys&Engels): onder meer: lichaamstemperatuur meten valt niet onder de Europese privacyverordening (GDPR) zolang je dit gegeven nergens registreert

3 grootste hr-spelers ter wereld bundelen kennis over werken met corona (Randstad): Randstad, Manpower en Adecco publiceren 110 ideeën om een veilige overgang te maken naar het nieuwe normaal. De thema's zijn persoonlijke beschermingsmiddelen, andere werkorganisatie, vermindering van de blootstelling aan het risico, werken op een andere locatie en eliminatie van het risico. Je kan de brochure Safely back to work in the new normal downloaden  (pdf, 23 blz.)

Aan de slag met videoconferenties: enkele tips (Cicero Law Pack via Jubel.be)

GDPR verbiedt niet dat je aan telefoon vragen beantwoordt

30/04/2020

Als een werkgever mondeling, bijvoorbeeld over de telefoon, aan een derde partij, bijvoorbeeld een andere werkgever, inlichtingen verstrekt over een werknemer, bijvoorbeeld kort na diens ontslag, dan overtreedt hij daarmee niet de Europese privacy-verordening, althans voor zover die inlichtingen niet bedoeld zijn om in een dossier te worden opgeslagen of om geautomatiseerd te worden verwerkt.

AVG: eerste beslissing van de Gegevensbeschermingsautoriteit in het kader van een ontslag (LegalNews)

"GDPR anxiety" steekt de kop op

Kopzorg nummer 1 bij 2500 verloningsmanagers uit 40 landen, ook van buiten de EU: de juridische risico's rond het beheren van persoonsgegevens. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek door HR-softwareleverancier NGA. De impact van de Europese privacyrichtlijn is dus voelbaar tot ver buiten de grenzen van de EU. Overigens, NGA berekende voor de derde keer een Global Payroll Complexity Index. De top-4 zijn Frankrijk, Italië, België en Duitsland.

2019 Global Payroll Complexity Index research reveals major payroll compliance challenges and ranks 40 high-risk countries (Onrec, artikel)

Global Payroll (NGA)

GDPR-boete van... 14,5 miljoen

Er was voor gewaarschuwd en het begint te gebeuren: monsterboetes wegens niet-conformiteit met de Europese privacyrichtlijn. Een Duits bedrijf moet 14,5 miljoen euro betalen. Het gebruikt een archiveringssysteem dat niet in de mogelijkheid voorziet persoonsgegevens te verwijderen. In België neemt de privacywaakhond zich voor 5 sectoren van dichtbij te gaan opvolgen.

Duitse GBA legt monsterboete op aan vastgoedbedrijf (Lexalert)

Lees ook: De sector telecommunicatie en media, de overheid en online gegevensbescherming hoog op de radar van de GBA (Gegevensbeschermingsautoriteit)

Toestemming beschermt niet tegen GDPR-boete

Beschikken over de geschreven toestemming van de medewerkers om hun gegevens te gebruiken binnen het kader van het human resources management is geen garantie dat je in regel bent met de GDPR. Je kan zelfs nog een forse boete oplopen. Lees er het bijzonder interessante artikel van advocaat Bart Van den Brande op na. Verplichte lectuur voor iedereen die binnen jouw bedrijf met personeelsgegevens werkt, zelfs als het om Sinterklaascadeautjes gaat.

GDPR boetes als je wél toestemming vraagt aan je personeel? (Sirius Advocaten)

Sociale verkiezingen: riskeer geen GDPR-boete

Handig: een overzichtstabel van de wettelijke minimale bewaartermijnen voor de berichten en gegevens die tijdens de sociale verkiezingen worden aangeplakt of ter beschikking gesteld. Je vindt de tabel bij Securex. Opgelet: ook de Europese privacywet GDPR komt om het hoekje kijken. In Denemarken wordt op dit moment 200.000 euro boete geëist van een onderneming die slordig omsprong met de bewaartermijnen.

Wat is de impact van de GDPR op de sociale verkiezingen? (Securex)

€ 200.000 GDPR-boete: Het belang van bewaartermijnen en documenteren (Lexalert)

Personeelsgegevens bezorgen aan vakbonden? Mag niet

Zonder hun expliciete toestemming mag je geen persoonsgegevens van werknemers aan de vakbonden bezorgen, ook niet in het kader van de sociale verkiezingen. Zoiets valt immers onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR). Je zal een speciale procedure moeten volgen om de bonden tegemoet te komen. Gegevens van werknemers die geen toestemming gaven, mag je niet overmaken.

Toelichting in Sociale verkiezingen en GDPR (Group S)

Modelovereenkomst betreffende de overdracht van persoonsgegevens in het kader van de sociale verkiezingen (Group S, pdf, 2 blz., rechtstreekse download)

Eerste GDPR-boete is een feit

Omdat hij e-mailadressen, verkregen in de uitoefening van zijn ambt, had gebruikt in zijn verkiezingscampagne moet een burgemeester 2000 euro betalen. Het gaat om de eerste geldboete in België wegens schending van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), beter bekend onder de Engelse afkorting GDPR. De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA, vroegere Privacycommissie) ziet deze "bescheiden" boete als een signaal naar iedere verwerkingsverantwoordelijke.

De Gegevensbeschermingsautoriteit legt een sanctie op in het kader van een verkiezingscampagne (GBA)

Lees ook: Verwerker verwerkingsverantwoordelijke - Vergissen leidt tot inbreuk op GDPR (Lexalert)

Gebruik "GDPR" als trefwoord in de zoekfunctie van HR Alert en je krijgt een overzicht van de voornaamste HR-actualiteit over de kwestie.

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren.

Wij plaatsen ook analytische, advertentie- en socialemediacookies; klik op Meer informatie om deze te weigeren.